Η πρώτη rock συναυλία : ποιός, πότε, πως

 

Η πρώτη rock συναυλία : από ποιόν, πότε, που και πως έγινε

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – rock

Οι περισσότεροι απο εμάς, θυμόμαστε την πρώτη μας συναυλία. Άλλοι με χαρά, άλλοι με συγκίνηση, άλλοι με νοσταλγία... 

Αλήθεια, έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς ποια μπορεί να ήταν η πρώτη ροκ συναυλία που έγινε ποτέ?

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – rock

Θα πάμε πίσω το χρόνο κατα έξι δεκαετίες και θα ταξιδέψουμε στην Αμερική.

Το 1952 στον ραδιοφωνικό σταθμό WJW, υπήρχε μια πολύ διμοφιλής εκπομπή που ονομαζόταν "Moondog". Την παρουσίαση της εκπομπής έκανε ο 31χρονος disc jockey,  Alan Freed, γνωστός και με το παρατσούκλι "Moondog", ο οποίος  έπαιζε ως επι των πλείστων Rythm And Blues μουσική, που ήταν στις δόξες του την εποχή εκείνη.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός, εκτός απο R&B προωθούσε μέσω της εκπομπής του και διάφορους καλλιτέχνες  που πειραματίζονταν με νέες μουσικές φόρμες, συνδιάζοντας country, blues και swing μουσική. Ο ίδιος επινόησε τον όρο "Rock And Roll" για το συγκεκριμένο νέο είδος μουσικής, όρος που έχει μείνει μέχρι και σήμερα και που με την  επινόησή του αυτή, δίκαια ονομάζεται "Πατέρας του Rock 'N' Roll".

Πρόκειται για την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή στην Αμερική, που προωθούσε νέους καλλιτέχνες, χωρίς φυλετικές διακρίσεις και απευθύνοταν σε μεικτό κοινό (λευκό και έγχρωμο), προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάσμα του διαχωρισμού μεταξύ Αμερικανών και Αφροαμερικάνων εφήβων,  αφού εκείνη την εποχή, όλες οι ραδιοφωνικές εκπομπές, οι εκδηλώσεις, ακόμα και οι δισκογραφικές εταιρίες είχαν άκρως ρατσιστική ιδεολογία.

O Freed λοιπόν, μια ημέρα,  σκέφτηκε να διοργανώσει μαζί με τον χορηγό της εκπομπής του, μια εκδήλωση που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν όλοι οι οπαδοί-ακροατές του, γνωστοί και ως Moondogers, σε έναν μεγάλο χώρο, ακούγοντας ζωντανά διάφορους καλλιτέχνες. Επειδή ήθελαν έναν αρκετά μεγάλο χώρο, για να κινούνται και να χορεύουν, άνετα οι ακροατές σε αυτόν, επέλεξαν το Cleveland Arena, στο Cleveland του Ohio . Το Cleveland Arena, χωρητικότητας 10.000 ατόμων περίπου, χρησιμοποιούταν για αθλητικούς αγώνες και πολιτικές συγκεντρώσεις, ποτέ για μουσικές εκδηλώσεις. 

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – rock

Αφού λοιπόν βρήκαν τον χώρο που θα φιλοξενούσε την εκδήλωσή τους, το μόνο που έλειπε ήταν να ορίσουν ημερομηνία και να καλέσουν τους καλλτέχνες που θα εμφανιζόντουσαν στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση ορίστηκε για τις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής 21 Μαρτίου 1952 και την ονόμασαν "Τhe Moondog Coronation Ball". 

Στην εκδήλωση θα εμφανίζονταν γνωστά ονόματα της τότε  Rythm And Blues σκηνής, όπως Paul "Hucklebuck" Williams, Tiny Grimes, The Dominoes, Danny Cobb και Varetta Dillard. 

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – rock

Ξεκίνησε να διαφημίζει λοιπόν, μέσω της εκπομπής του την εκδήλωση και ταυτόχρονα εξέδωσε 7.000 εισιτήρια προς $1.5  το καθένα . Απο την πρώτη κιόλας ημέρα,  τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα απο την νεολαία της πόλης και ο παρουσιαστής άρχισε να εκδίδει και νέα πακέτα εισιτηρίων προκειμένου να καλύψει την μεγάλη και ανέλπιστη ζήτηση των ακροατών του.

 

Η  21 Μαρτίου 1952, η ημέρα που όλοι περίμεναν, έφτασε.

Στο Cleveland Arena, άρχισαν απο νωρίς να καταφθάνουν οι πρώτοι "Moondogers" . Όσο πλησίαζε η ώρα έναρξης του event, οι Moondogers γίνονταν ολοένα και περισσότεροι, με αποτέλεσμα πριν ακόμη ξεκινήσει η εκδήλωση να παραβρίσκονται στον χώρο πάνω απο 20.000 (διπλάσια απο την χωρητικότητα του σταδίου) άτομα, σχηματίζοντας μια τεράστια ουρά, στο μεγαλύτερο χώρο της πόλης.

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – rock

Όπως είναι φυσικό δεν άργησαν να γίνουν μικροεπεισόδια μεταξύ των οπαδών λόγω του συνωστισμού και να οξυνθούν τα πνεύματα.

Η ώρα πήγε 22:00 και στην σκηνή ανέβηκε ο Paul Williams. Τα μικροεπεισόδια δεν σταμάτησαν να γίνονται και θα μπορούσαμε να πούμε οτι το κλίμα γινόταν όλο και πιο τεταμένο λόγω της πολυκοσμίας.

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – rock

Επικρατούσε εκνευρισμός και το πλήθος ζητούσε θυμωμένα την είσοδο σε μία παράσταση που χαρακτήριζε  ένα νέο ριζοσπαστικό κίνημα μουσικής,  που ήταν έτοιμο να σαρώσει ολόκληρο τον πλανήτη.  Φώναζαν  "Αφήστε μας να μπούμε μέσα" και χτύπαγαν τις πόρτες τις οποίες είχαν κλείσει για να μην μπεί άλλος κόσμος στο στάδιο.

Πολλοί που είχαν ήδη προμηθευτεί εισιτήριο και δεν μπορούσαν να μπούν στον χώρο διεξαγωγής, έσπασαν τις πόρες που είχαν ένα κεντρικό γυάλινο πάνελ, στην προσπάθειά τους να μπούν μέσα.  

Η διέυθυνση του σταδίου βλέποντας το κλίμα που επικρατούσε και φοβούμενη τα χειρότερα,  κάλεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.  Όταν έφτασε η Πυροσβεστική,  ο Paul Williams ολοκλήρωνε το πρώτο τραγούδι του επι σκηνής, στο επικίνδυνα υπερπλήρες στάδιο. Η Πυροσβεστική σταμάτησε αμέσως  την συναυλία και διέταξε την εκκένωση του γηπέδου, λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας.

 

Ήταν μια συναυλία που έμεινε στην ιστορια.

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – rock

Tο "Moondog Coronation Ball", θεωρείται απο τους ιστορικούς της ροκ μουσικής, ως η πρώτη Rock N Roll συναυλία.

 

Η πρώτη ρoκ συναυλία λοιπόν πραγματοποιήθηκε στο  Cleveland του Ohio, στο στάδιο Cleveland Arena, στις 21 Μαρτίου 1952, σε μια προσπάθεια του ραδιοφωνικού παραγωγού και "Πατέρα του rock 'n' roll", να συγκεντρώσει το ακροατηριό του,  χωρίς φυλετικές διακρίσεις, και να το ψυχαγωγήσει με ζωντανή μουσική απο γνωστούς καλλιτέχνες.  Άλλωστε και η όλη διοργάνωσή της,  παραπέμπει πολύ σε ροκ συναυλία...

 

 

Πηγή:http://www.bbrweb.com/2013/05/blog-post.html

 

Facebook comments