Game of Thrones: οι 10 Οίκοι

Game of Thrones: οι 10 Οίκοι

Όσα πρέπει να ξέρετε για τους 10 Οίκους που παίζουν το Παιχνίδι του Θρόνου

novus nota rock greek radio - game of thrones

Πλούσιοι, φτωχοί, προδότες, προδομένοι, δυνατοί και αδύναμοι συγκρούονται ώστε να πετύχουν τις κατάλληλες συμμαχίες που θα τους φέρουν πιο κοντά στην κυριαρχία των Επτά Βασιλείων.

 

Οίκος Lannister

 

novus nota rock greek radio - game of thrones lannister

Ένας Οίκος που παράγει ηγετικές μορφές, άξιους πολεμιστές, μπόλικη ξανθιά κόμη, ατελείωτες έχθρες και κάπου μέσα σε όλα αυτά φημίζεται για το νυφοπάζαρο που πραγματοποιεί ανά περιόδους στα ανάκτορα του και τους ακατάλληλους γαμπρούς που παράγει. Παρότι οι ίδιοι διαλαλούν πως πάντα ξεχρεώνουν τα χρέη τους, δεν μπορείς να πεις πως τους συμπαθεί και κανείς, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο σημείο να φιλοξενούν μέχρι και τους εχθρούς τους στην αυλή μπας και τραπεζώσουν κανέναν άνθρωπο, αν και η Cersei μπεκρουλιάζει σταθερά μόνη της. Έχοντας στην άκρη το χρυσάφι του Casterly Rock και του Golden Tooth, ο πλουσιότερος οίκος των Επτά Βασιλείων, με σύμβολο του έναν χρυσό λέοντα, βρυχάται ακόμη και όταν πνίγεται στα χρέη ή τον κυνηγάνε κάτι παραθρησκευτικές οργανώσεις.

 

Οίκος Tyrell

novus nota rock greek radio - game of thrones tyrell

Ο Οίκος που τώρα τελευταία κάνει τη μία αποτυχημένη κουμπαριά μετά την άλλη στο King’s Landing και φημίζεται για τις φαρμακόγλωσσες αλλά σπιρτόζες γυναίκες εκπροσώπους του. Σύμφωνα με την ιστορία τους, οι «ακμαίοι και θαραλλέοι» των Επτά Βασιλείων κολλάνε σαν βδέλες γύρω από γαιοκτήμονες της μεγάλης πεδιάδας για να αποκτήσουν μια κάποια επιρροή, ενώ υποστηρίζουν πως η σκούφια τους κρατάει από τον Garth Greenhand, τον κηπουρό βασιλιά των πρώτων ανθρώπων, που κάθε φορά που κότσαρε ένα στέμμα από λουλούδια στο κεφάλι έκανε τη γη να ανθίζει, εξ’ου και το οικόσημό τους που αποτελείται από ένα χρυσαφένιο ρόδο σε καταπράσινο φόντο.

 

Οίκος Greyjoy

novus nota rock greek radio - game of thrones greyjoy

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μερικά περίεργα παιδάκια που ευτυχώς δεν μονοπωλούν τα επεισόδια, αφού η αλήθεια είναι πως ούτε μεταξύ τους δε διατηρούν τον οικογενειακό τους δεσμό ή έστω μια αμυδρή συμπάθεια για το τυπικό του πράγματος. Αυτοί ισχυρίζονται πως είναι οι απόγονοι του γκρίζου βασιλιά που κατά τον μύθο κυριάρχησε όχι μόνο στα δυτικά νησιά αλλά και τη θάλασσα την ίδια, παρέα με τη γοργόνα σύζυγο του. Τα αγόρια λοιπόν του λιμανίσιου Οίκου, παρότι θα φανταζόταν κανείς πως μοιάζουν στιβαρά και θαλασσοδαρμένα, στην πραγματικότητα φαίνονται κάπως χλωμά, ασθενικά και, μέχρι πρότινος, οι χειρότεροι άνθρωποι να βάλεις στο σπίτι σου, αν αναλογιστούμε τα όσα έμελλε να πάθει ο οίκος των Starks από το ψυχοπαίδι τους τον Theon Greyjoy.

 

Οίκος Stark

novus nota rock greek radio - game of thrones stark

Όλα τα δεινά αυτού του κόσμου έχουν βιώσει οι γκρίζοι ανταρόλυκοι και καθώς οι μισοί έχουν πεθάνει και οι άλλοι μισοί είναι σκορπισμένοι από τη μια άκρη του Westeros έως την άλλη, ο πιο αξιοπρεπής Οίκος της σειράς κοντεύει να αφανιστεί. Οι Stark υπήρξαν πολύ τίμιοι για να καταφέρουν να κρατήσουν το Βορρά και παρότι δεν είχαν και καμία σκασίλα να διεκδικήσουν τον θρόνο, ο χειμώνας όχι μόνο ήρθε, αλλά τους πήρε και τους σήκωσε από τον πρώτο κιόλας κύκλο. Το ενδιαφέρον είναι πως όποιος είναι με τους Stark δε γίνεται να είναι και με τους  Lannister αφού η μεταξύ τους σχέση έχει γίνει σαν το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός από ένα σημείο και έπειτα, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες των πρώτων να συνεργαστούν με τους δεύτερους. Τι το χέρι του βασιλιά έγιναν, τι το χέρι της «το όνειρο μου είναι να βάλω νυφικό» Sansa έδωσαν, δεν απέδωσαν ποτέ καρπούς οι προσπάθειες συμφιλίωσής τους παρά μόνο νεκρούς, πολλούς νεκρούς, τίγκα στους νεκρούς.

 

Οίκος Arryn

novus nota rock greek radio - game of thrones arryn

Έχοντας ως μότο τους το «ύψη και τιμή», ο μόνος λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης οικογένειας στη σειρά ήταν για να κάνει έναν ψεύτικο γάμο ο δαιμόνιος άρχοντας Petyr Baelish με την -όσο πιο ευγενικά μπορούμε να το θέσουμε- παλαβούτσικη Lysa Tully και να διεκδικήσει τις εκτάσεις του κυρίαρχου οίκου της Κοιλάδας. Κατά τ’ άλλα, ο τελευταίος νορμάλ εκπρόσωπος του εμβλήματος με το λευκό φεγγάρι και το γεράκι απεβίωσε από το πρώτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου, αφού  ο Jon Arryn έκανε το σφάλμα να συνεργαστεί με τον Stannis Baratheon για να ανακαλύψει ότι τα παιδιά του Βασιλιά είχαν για πατέρα τον αδελφό της Βασίλισσας, όπως έλεγαν οι κακές οι γλώσσες. Η πιο γρήγορη θητεία ως χέρι του βασιλιά στην ιστορία της σειράς δεν υπολόγισε τις συνέπειες του να τα βάλει με την Cersei Lannister, θου κύριε.

 

Οίκος Μartell

novus nota rock greek radio - game of thrones martell

Από τον ηγετικό Οίκο του Dorne κατάγονται αυθεντικοί ευγενείς του Westeros με ροπή στις ένοχες απολαύσεις.  Οι αγέρωχοι και ατρόμητοι θαλασσινοί διαθέτουν μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια, μαύρα κατσαρά μαλλιά και περιφέρουν τη γοητεία τους στο King’s Landing, γυρεύοντας -τι άλλο- εκδίκηση για τη δολοφονημένη αδερφή του Oberyn Μartell. Αν και αυτό το σχέδιο δεν του πήγε του αγαπημένου μας πρίγκιπα όπως το περίμενε, ευτυχώς που άφησε πίσω του μια σειρά από νόθα επικίνδυνα κορίτσια -τις γνωστές και ως Sand Snakes- μπας και υπερασπιστεί κανείς την τιμή αυτού του άκρως καλοκαιρινού και χαλαρού Οίκου που έχει για σύμβολό του ένα χρυσό δόρυ που τρυπάει έναν κόκκινο ήλιο, σα να βλέπεις διαφήμιση αντηλιακού με άρωμα καρύδας ένα πράγμα.

 

Οίκος Tally

novus nota rock greek radio - game of thrones tully

Έχοντας ως μότο το μετριοπαθές «οικογένεια, καθήκον, τιμή», αυτός ο αναμφίβολα ξενέρωτος και κομματάκι αδιάφορος οίκος δεν κατάφερε ποτέ να καμαρώσει έναν δικό του απόγονο στη θέση του βασιλιά, παρ’ ότι επί χρόνια το έπαιζαν οι μεγαλοτσιφλικάδες του Riverrun. Η μόνη που κατάφερε να κάνει μια αξιοσημείωτη καριέρα ήταν η Catelyn Tally και όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά επειδή την είχε στα πούπουλα ο άρχοντας του Βορρά Ned Stark.  Ε, μετά το θάνατο του αυτή το πήρε πατριωτικά και προσπάθησε να τα βάλει με τους Lannister, αλλά αν έχεις μεγαλώσει με το οικόσημο της ασημένιας πέστροφας που πηδά έξω από το νερό, καλό θα ήταν να μην τα βάζεις με τους αμείλικτους χρυσαφένιους λέοντες γιατί δεν πας πουθενά.

 

Οίκος Baratheon

novus nota rock greek radio - game of thrones baratheon

Ο νεοσύστατος -σε σχέση με τους παραπάνω πάντα- οίκος των Baratheon είναι μια περίπλοκη ιστορία που έχει ως σύμβολο ένα εστεμμένο ελάφι και σαν τσιτάτο του το εξαιρετικά μαρκετινίστικο «η οργή μας ανήκει». Ο συμπαθέστατος και ιδανικός για κρασοκατανύξεις Robert Baratheon μας άφησε νωρίς και από τότε ο αδερφός του Stannis Baratheon τα έμπλεξε με μια χίπισσα κοκκινομάλλα μάγισσα και άρχισε να πιστεύει σε χρησμούς και δαίμονες αφού του καρφώθηκε στο μυαλό πως είναι ο νόμιμος διεκδικητής του θρόνου. Δε σκοπεύουμε να επεκταθούμε στο ποιος πρέπει να στρογγυλοκαθήσει και ποιος όχι, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δυο κατάξανθα παιδάκια διαφεντεύουν εδώ και πέντε σεζόν στο Westeros, που Baratheon δε τα λες αφού μοιάζουν περισσότερο στη μητέρα και τον θείο τους παρά στον εκλιπόντα βασιλιά. Γιατί άραγε;

 

Οίκος Targaryen

novus nota rock greek radio - game of thrones targaryen

Οι καταγόμενοι από τους ευγενείς άρχοντες της αρχαίας πολιτείας της Valyria και διάσημοι για την εντυπωσιακή ομορφιά τους Targaryen τα πάνε καλά με τους δράκους και έχουν παράδοση στους αιμομικτικούς γάμους προκειμένου να διατηρήσουν το αίμα τους ανόθευτο, όχι σαν μερικούς μερικούς -και ονόματα λέμε και οικογένειες θίγουμε παραπάνω- που κάνουν πως δεν ξέρουν από αυτά. Στηριζόμενη λοιπόν στην παράδοση της φωτιάς και του αίματος, η Daenerys Targaryen κατάφερε να μη νυμφευθεί με τον αντιπαθέστατο αδερφό της και έχει βγει στον πηγαιμό για το King’s Landing προκειμένου να πάρει πίσω το στέμμα που, όπως λέει, της στέρησαν. Μόνο που πολλές στάσεις έχει κάνει και αυτό το κορίτσι στην περιοδεία της και ο θρόνος ούτε που αχνοφαίνεται μέχρι στιγμής.

 

Οίκος Bolton

novus nota rock greek radio - game of thrones bolton

Μόνο το οικόσημο τους να δεις θα καταλάβεις πως πρόκειται για μια άγρια, ανηλεή και σαδιστική οικογένεια. Για να καταλάβεις, έχουν σαν έθιμο το να γδέρνουν ζωντανούς τους εχθρούς τους και ας μην ξεχνάμε πως είναι οι μόνοι που κατάφεραν μέχρι τώρα να τα κάνουν πλακάκια με τους  Lannister προκειμένου να στήσουν το μακελειό στο επεισόδιο με τίτλο "Rains of Castamere". Να τους πάρεις στον γάμο σου να σου πουν και του χρόνου, σα να λέμε.

 

 

ΠΗΓΗ : http://popaganda.gr

 

Facebook comments