Karma of Lynyrd Skynyrd

 

Οι LYNΥRD SKYNΥRD και το ΚΑΡΜΑ τους

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – LYNΥRD SKYNΥRD

Ένα τραγικό δυστύχημα σε μια τόσο πετυχημένη μπάντα στα μέσα του 70, ανάγκασε το θρυλικό συγκρότημα να μείνει εκτός, για πάνω από 10 χρόνια. Οι  Lynyrd Skynyrd  είχαν καθιερωθεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα ροκ συγκροτήματα της δεκαετίας του '70, τη στιγμή που κυκλοφόρησε το "Street Survivors" τον Οκτώβριο του 1977.

Η καριέρα του ομίλου θα σταματήσει μόλις τρεις ημέρες αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου 1977 σε ένα τραγικό δυστύχημα, όταν το αεροπλάνο που ταξίδευαν συνετρίβει σε ένα βάλτο στο Gillsburg σκοτώνοντας ακαριαία τρία από τα μέλη του συγκροτήματος, τον tour manager και τους δύο πιλότους κατά την πρόσκρουση.

Η μπάντα είχε χτυπήσει κορυφή  με μια σειρά από επιβλητικά κομμάτια  συμπεριλαμβανομένου το "Free Bird", "Gimme Three Steps", "Sweet Home Alabama" και "Gimme Back My Bullets" πριν από την κυκλοφορία του "Street Survivors".

Η πρόβλεψη για το νέο άλμπουμ ήταν τόσο υψηλή που έγινε χρυσό μέσα σε λίγες μέρες και οι Lynyrd Skynyrd ξεκίνησαν την πιο φιλόδοξη headlining περιοδεία της καριέρας τους για την προώθηση του δίσκου και ναύλωσαν το ανακαινισμένο Convair CV-30, το οποίο (λέγετε) ότι το σκάφος αυτό εξέταζαν να νοικιάσουν οι Aerosmith στις αρχές του έτους. 

Λόγω όμως ανησυχιών για την ασφάλεια του αεροπλάνου και την ετοιμότητα του πληρώματός, άλλαξαν την αρχική τους απόφαση.Οι Skynyrd ταξίδευαν από το Greenville προς το Baton Rouge της Louisiana. Όταν το αεροπλάνο τους προφανώς, ξέμεινε από καύσιμα στο Gillsburg στον Mississippi προς το τέλος της πτήσης. Οι πιλότοι προσπάθησαν τότε να το προσγειώσουν σε μια μικρή λωρίδα ανάμεσα σε μια συστάδα δένδρων, αλλά δυστυχώς η πτώση ήταν σφοδρή και το αεροσκάφος έπεσε σε μια απόκρημνη θέση του δάσους.

Από την πτώση σκοτώθηκαν ακαριαία ο τραγουδιστής Ronnie Van Zant, ο κιθαρίστας Steve Gaines και ο τραγουδιστής Cassie Gaines καθώς και ο manager Dean Kilpatrick, o πιλότος Walter McCreary και o συγκυβερνήτης William Gray, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας και το πλήρωμα υπέστησαν τρομερές κακώσεις. Ο ντράμερ Artimus Pyle και δύο μέλη του πληρώματος σύρθηκαν από τα συντρίμμια και  περπάτησαν μέσα από βαλτώδη μέρη μέχρι που τελικά συνάντησαν έναν αγρότη ο οποίος κάλεσε βοήθεια.

Μετά την συντριβή και την προσοχή του τύπου εξαιτίας του δυστυχήματος, το "Street Survivors" έγινε το δεύτερο πλατινένιο άλμπουμ των Lynyrd Skynyrd. Από σεβασμό για την μπάντα και τα μέλη των οικογενειών τους, η MCA Records κυκλοφόρησε το πρωτότυπο εξώφυλλο του άλμπουμ, το οποίο απεικόνιζε τα μέλη του συγκροτήματος τυλιγμένα στις φλόγες.

Συντετριμμένοι από την απώλεια του τραγουδιστή τους και τα τραύματα που υπέστησαν οι επιζώντες, οι Lynyrd Skynyrd διαλύθηκαν μετά το ατύχημα, αφήνοντας τους επιζώντες να προσπαθήσουν να κάνουν την δική τους καριέρα.

Η επόμενη δεκαετία βρήκε τους μουσικούς να επιδιώκουν μια σειρά από προσπάθειες, σχηματίζοντας την "Rossington Collins Band", και "Allen Collins Band",  καμία όμως δεν είχε την  επιτυχία  των Lynyrd Skynyrd.

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – LYNΥRD SKYNΥRD

Το συγκρότημα επανενώθηκε το 1987, με τον Gary Rossington, τον Billy Powell, τον Leon Wilkeson, τον Artimus Pyle και τον κιθαρίστα Ed King - ο οποίος είχε εγκαταλείψει το συγκρότημα το 1975, ακόμα ο  μικρότερος αδελφός του Ronnie Van Zant ο Johnny ως νέο τραγουδιστή τους.

Όμως, παρά την επιτυχή επανένωση, η τραγωδία και το δράμα συνέχισε να ταλαιπωρεί την ομάδα. Ο κιθαρίστας Allen Collins έμεινε  παράλυτος μετά από ένα ατύχημα που οδηγούσε μεθυσμένος  το 1986 όπου σκοτώθηκε και η φίλη του, πέθανε το 1990.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η παραγωγός Judy Van Zant Jenness, χήρα του Ronnie Van Zant, γνωστή ως Freebird και η Teresa Gaines Rapp, χήρα του  Steve Gaines,  μήνυσαν τους Skynyrd για παραβίαση μιας συμφωνίας που έκαναν μετά το αεροπορικό δυστύχημα, να μην εκμεταλλεύονται το όνομα της μπάντας για το κέρδος και καθώς τα χρόνια περνούσαν η ατυχία δεν ξέχασε την μπάντα. 

Ο μπασίστας Leon Wilkeson πέθανε το 2001, ο  πληκτράς Billy Powell πέθανε το 2009, ο Ean Evans - ο οποίος αντικατέστησε τον Wilkeson στο μπάσο - επίσης πέθανε το 2009, αφήνοντας τον Gary Rossington ως ο μοναδικός επιζών από την αρχική ομάδα. Το συγκρότημα συνεχίζει να περιοδεύει με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο.

 

BY ΧΡΗΣΤΟΣ CHR
Πηγή: http://www.echorama.gr/

 

Facebook comments