Η ίδρυση της Λίβερπουλ

Η ίδρυση της θρυλικής ποδοσφαιρικής Λίβερπουλ

Η 15η Μαρτίου είναι μία ξεχωριστή ημερομηνία για τη Λίβερπουλ καθώς πριν από ακριβώς 123 χρόνια άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ίδρυσή της. Διαβάστε το story (φωτογραφίες).

Oxι, δεν πρόκειται για τα 123α γενέθλια της Λίβερπουλ. Για αυτά οι φίλαθλοι, οπαδοί και υποστηρικτές της φημισμένης ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ θα χρειαστεί να κάνουν λίγους μήνες υπομονή καθώς αυτά είναι στο ξεκίνημα του καλοκαιρού, στις 3 Ιουνίου.

Ωστόσο και η 15η Μαρτίου καταγράφεται ως μία ιδιαίτερη ημερομηνία στην ιστορία των "κόκκινων" του Μέρσεϊσαντ και μνημονεύεται από πολλούς καθώς από αυτήν ακριβώς την ημερομηνία το 1892 άρχισε ουσιαστικά να μπαίνει το νερό στο αυλάκι για την ίδρυση του συλλόγου.

"Ο κόσμος νομίζει πως ο σύλλογος σχηματίστηκε στις 15 Μαρτίου αλλά δεν είναι έτσι. Η 15η Μαρτίου έχει εκπληκτική σημασία αλλά δεν είναι η ημερομηνία που γεννήθηκε ο σύλλογος", τονίζει κατηγορηματικά ο έφορος του μουσείου της Λίβερπουλ, Στίβεν Ντον, και εξηγεί:

"Αυτή η ημέρα είναι σημαντική επειδή ήταν η ημέρα που η Everton Football Club, όπως εμείς τη γνωρίζουμε, πέταξε έξω τους ανθρώπους που έφτιαξαν την Liverpool Football Club. Πρόκειται λοιπόν για την ιστορική στιγμή που χωρίστηκε στα δύο η Έβερτον".

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – Liverpool

Η φωτογραφία της πρώτης ομάδας της Λίβερπουλ

 

"Στις 15 Μαρτίου υπήρχε γενική συνέλευση της Έβερτον, στην οποία ένας άνδρας που ονομαζόταν George Mahon, ένας από τους διευθυντές, εκλέχτηκε ως ο νέος πρόεδρος των "μπλε", καθώς αποφασίστηκε πως ο John Houlding δεν ήταν κατάλληλος για να διοικεί το σύλλογο.

Ο Mahon πήγε και κάθησε στην καρέκλα του προέδρου και ήταν έτοιμος να ζητήσει να συνεχιστεί η συνέλευση όταν ο Houlding έσπασε την πόρτα και μπήκε μέσα. Ήταν ένα πραγματικό δράμα. Θα έκανε τεράστια νούμερα αυτό το σκηνικό στην τηλεόραση", συμπληρώνει ο νυν έφορος του μουσείου της Λίβερπουλ...

Εκείνη έκρηξη πάντως από πλευράς Houlding δεν είχε να κάνει μόνο με τον εξοστρακισμό του από τον προεδρικό θώκο καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των δύο ανδρών είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα. Η "ιστορία" τους είχε ουσιαστικά αφετηρία το 1885...

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – Liverpool

Το πρώτο εισιτήριο διαρκείας στη Λίβερπουλ

 

Τότε ο Houlding, ο ιδιοκτήτης της Έβερτον, αγόρασε το οικόπεδο για το Anfield stadium από έναν φίλο, τον Joseph Orrell, ώστε να μπορεί να παίζει εκεί η ομάδα του. Στη συμφωνία τους όμως υπήρχε μία υποσημείωση που αφορούσε ένα κομμάτι γης όπου βρίσκεται τώρα στο "Anfield" η εξέδρα "Mercenary".

Και συνεχίζει ο Στίβεν Ντον, να ξετυλίγει το κουβάρι της δημιουργίας της Λίβερπουλ, προσθέτοντας: "Ο "Joseph Orrell είπε "Κάποια στιγμή ίσως θέλω να φτιάξω έναν δρόμο σε αυτό το οικόπεδο και αν αποφασίσω ότι ο δρόμος θα περάσει από εκεί, θα πρέπει να πληρώσεις για το κόστος του δρόμου. Αυτό είναι μέρος της συμφωνίας.

Τα πράγματα ήταν φιλικά για μερικά χρόνια μέχρι που ο Orrell είπε το 1891 πως "Θέλω να χτιστεί τώρα αυτός ο δρόμος" και ο Houlding συγκάλεσε διοικητικό συμβούλιο στην Έβερτον.

Το γράμμα που διάβασε ενημέρωνε το συμβούλιο ότι ο Orell ήθελε να κατασκευαστεί δρόμος και αυτό σήμαινε πως θα έπρεπε να μετακινήσουν  την κερκίδα που είχαν χτίσει σε εκείνο το οικόπεδο.
 

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – Liverpool

Η εμφάνιση που έχει φορέσει στο πρώτο της παιχνίδι η Λίβερπουλ: οι κόκκινοι έπαιξαν με μπλε, τα χρώματα δηλαδή της συμπολίτισσας Έβερτον

 

Το συμβούλιο, στο οποίο ήταν επικεφαλής ο George Mahon, θεωρούσε ότι θα μπορούσε να κλείσει καλύτερη συμφωνία κάπου αλλού και έκρινε οικονομικά ασύμφορη την ιδέα της μετακίνησης της εξέδρας. Οπότε έκαναν πρόταση για την αγορά ενός οικοπέδου στην άλλη άκρη του Stanley Park που ονομαζόταν Mere Green".

Κάπως έτσι λοιπόν στις 15 Μαρτίου 1892 και μετά από μία άγρια διαφωνία, ο Mahon αποφάσισε να χωρίσουν οι δρόμοι του με τον Houlding και τους τρεις στενούς συμβούλους του (Edwin Berry, William Barclay, John McKenna).

Ο Mahon ήταν πλέον ο πρόεδρος της Everton Football Club και είχε πάρει την απόφαση να πάρει την ομάδα στην περιοχή Mere Green και να χτίσει εκεί το στάδιο που θα τη φιλοξενούσε, το οποίο φυσικά είναι σήμερα γνωστό σε όλο τον κόσμο ως "Goodison Park".

Πώς όμως οι άνθρωποι που αποχώρησαν από τα σπλάχνα της Έβερτον έφτασαν στο να ιδρύσουν την Λίβερπουλ; Ο  Στίβεν Ντον αφηγείται:

"Στο ξενοδοχείο Neptune της πλατείας Clayton, οι Berry, Barclay, McKenna και Houlding έκατσαν κάτω και έφτιαξαν τους κανόνες για το νέο ποδοσφαιρικό σύλλογο που θα έφτιαχναν.

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – Liverpool
Ο εσωτερικός κανονισμός της Λίβερπουλ

Και ήξεραν πώς έπρεπε να βρουν ένα όνομα διαφορετικό καθώς η ομάδα του Mahon θα κρατούσε το Everton. Οπότε είχαν αυτή την ιδέα για το σύλλογό μας όπως τον ξέρουμε τώρα. Και ο πρώτος κανόνας ήταν πως "σύλλογος θα ονομάζεται Liverpool Football Club και θα υπόκειται σε κανόνες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ημερομηνία κλειδί λοιπόν ήταν η 30η Μαρτίου που έγινε εκείνο το ραντεβού αλλά έπρεπε να γίνει και η εγγραφή του συλλόγου στις αρμόδιες αρχές. Αυτό έγινε επίσημα στις 3 Ιουνίου 1892 όπου το Υπουργείο Εμπορίου έστειλε πιστοποιητικό λέγοντας ότι ο σύλλογος αποτελεί επίσημα εταιρία και είχε πλέον το δικαίωμα να συναλλάσσεται.

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – Liverpool
"Το πιστοποιητικό γέννησης λοιπόν για το νέο σύλλογο που θα έπαιζε στο Anfield αναφέρει πως η Liverpool FC γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου".

 

 

Πηγή: http://www.sport24.gr

 

Facebook comments

Some ARTICLES of FORUM

online web hard metal rock radio NOVUS NOTA - best movies 2016

Οι καλύτερες ταινίες του 2016 p.1

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – Nostos Band

NOSTOS band: Live's videos

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – ozzy

Τα πυροτεχνήματα του Ozzy