ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΣΤΕΚΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΟΛΟΥ

Η Πλατεία Αγίας Ειρήνης και οι δρόμοι πέριξ (Κολοκοτρώνη, Καραγιώργη Σερβίας και Αιόλου) αυτής έχουν γεμίσει από όμορφα μαγαζάκια και καφέ.Ευτυχώς γιατί ο χώρος είναι περιστοιχισμένος από πολύ όμορφα κτίρια που είχαν εγκαταλειφθεί.

Greek Radio Live Music Radio NOVUS NOTA – athens

Σήμα κατατεθέν βέβαια η ομώνυμη εκκλησία, σχεδιασμένη από τον Κουταντζόγλου σύμφωνα με τον "μοναστηριακό τύπο" και εικονογράφηση του Χατζηγιαννόπουλου. Πάνω ακριβώς θα δείτε την επιγραφή "Εν Εκκλησίαις Ευλογείτε Τον Θεόν" .

Την προσπερνάτε κάθε μέρα αλλά δεν θα ξέρετε ότι αυτή είναι μια από τις εκκλησίες με ιστορία καθώς ήταν η επίσημη εκκλησία του Όθωνα και των Βαυαρών. Άλλωστε η περιοχή κατοικούνταν πολύ και από Βαυαρούς.

novus nota athens

Ο ναός αυτός κτίστηκε στη θέση ενός μικρότερου βυζαντινού ναού, ο οποίος πυρπολήθηκε και καταστράφηκε κατά την Επανάσταση.

Ξανακτίστηκε το 1835, με υλικά από παλαιές κατεδαφισμένες εκκλησίες αλλά και από υλικά παρμένα από την Ακρόπολη και λειτουργούσε ως μητροπολιτικός ναός μέχρι τη λειτουργία της νέας Μητρόπολης.

Εδώ γιορτάστηκε η ενηλικίωση του Όθωνα.

 
Θα ξεκινήσουμε τη βόλτα μας με μια πιο κουλτουριάρικη επιλογή. Το καφέ ενός βιβλιοπωλείου
novus nota athens
Στο κτίριο που στεγάζονται οι Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο Γαβριηλίδης υπάρχει και ένα πολύ ωραίο καφέ στο οποίο γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις.
novus nota athens
Ένα σπίτι ροζ νεοκλασικό με ιστορία από το 1850. Στο ισόγειο του κτιρίου κάποτε στεγάζονταν οι στάβλοι. Ακόμα και μετά την αποκατάσταση του κτιρίου οι ποτίστρες των αλόγων έμειναν ατόφιες. Στην περιοχή αυτή που ήταν εμπορικό κέντρο χτίστηκαν πολλές οικίες Βαυαρών. Θα απολαύσετε τον καφέ σας χαζεύοντας τον χώρο που είναι και σαν μουσείο.
Το όνομα του καφέ δεν είναι τυχαίο "Ποιήματα και εγκλήματα". Εδώ θα βρείτε όλη την αστυνομική λογοτεχνία.
Στον αριθμό 13 απέναντι θα χαζέψετε το παλιό κτίριο που έμενε ο ράφτης του 'Οθωνα.

novus nota athens

Το βράδυ, όταν κλείνει το βιβλιοπωλείο, το καφέ γίνεται λίγο πιο μπαρ. Μπορείτε και να τσιμπήσετε κάτι. Δοκιμάστε την κρητική σαλάτα και τα μαντί. Οι τιμές των κρασιών είναι σε λογικές τιμές. Πάρτε το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων. Μην χάσετε τις μουσικές βραδιές και ειδικά με λάτιν μουσική.
 
Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης θα βρείτε και άλλα ωραία μέρη για να χαλαρώσετε και καφέ. Έξω ή μέσα όταν ο καιρός ψυχράνει θα κουβεντιάσετε χαλαρά.
Το Magaze είναι ένα από τα πρώτα μαγαζιά σε αυτό το μέρος 
novus nota athens
 Δίπλα στο βιβλιοπωλείο Πόλις. Θα πάτε εκεί αφού αγοράσετε τα βιβλία σας για να τα απολαύσετε.
novus nota athens
Επί της οδού Αιόλου και με χαλαρή ατμόσφαιρα.
 
 
Άλλη επιλογή το Spollati , δίπλα ακριβώς στο Μαγκαζέ. 
 
Πολύ όμορφη και χαρούμενη επιλογή είναι το Καπάκι. 
novus nota athens
Πάντα πολύβουο. Θα δυσκολευτείς να βρεις χώρο ειδικά την Κυριακή το πρωί. 
Θα εφορμήσετε μόλις δείτε κενό. Δεν προσφέρεται για διάβασμα εφημερίδων γιατί έχει θόρυβο.
Οι άδειες καρέκλες πολυτέλεια
 
 
Πολύ ωραία και σχετικά καινούργιο είναι το Osterman.
Στεγάζεται σε ένα ωραίο νεοκλασικό χώρο, το πρώην υφασματάδικο του Συμεωνίδη
novus nota athens
Έχει πολλά θετικά στοιχεία: πολύ ατμοσφαιρική διακόσμηση και ωραίο φαγητό να συνοδεύσετε το ποτό σας
novus nota athens
 
Μια άλλη ωραία επιλογή το Tailor Made
novus nota athens
Σε ένα καταπληκτικό νεοκλασικό κτίριο το οποίο σχεδίασε ο Τσίλερ γύρω στα 1900 και αποκαταστάθηκε γύρω στα 2000 
novus nota athens
Από τα ωραιότερα κτίρια σε αυτό τον χώρο. Γι' αυτό μπαίνοντας θα δείτε την προσωπογραφία ενός άνδρα που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Τσίλερ. Όταν το παρελθόν ενώνεται με το παρόν. Αλλά και το μαγαζί είναι ωραίο με ωραία κοκτέιλς.
To Rooster στην πλατεία Αγίας Ειρήνης  4 είναι ένα πολύ cosy και gay friendly μαγαζί.
novus nota athens
Χαλαρωτικό και εναλλακτικό. Δεν θα φύγετε αν δεν χαζέψετε τα σιδερένια κάγκελα στο εσωτερικό του κατάλοιπο από το παλαιό μαγαζί που στεγαζόταν εδώ από το 1890. Ένα κασμιράδικο.
novus nota athens
 
Το School Pizza είναι διαφορετικό. Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε το όνομα school είναι παρμένο από τον τρόπο διακόσμησής του με τραπεζάκια που παραπέμπουν στα παλιά ξύλινα θρανία
novus nota athens
Εδώ και θα φάτε, πίτσα φυσικά, και θα πιείτε το ποτό σας.

 

To Faust είναι κάτι άλλο πάλι. Είναι πολυχώρος. Ατμοσφαιρικός, μεγάλος με δύο εισόδους (Καλαμιώτου και Αθηναϊδος) και φιλοξενει και θεατρικά σχήματα.

novus nota athens  novus nota athens

 

To Bliss  ή μάλλον Pure Bliss στην Κλειτίου είναι ένα πολύ γνωστό και πολύ χαρούμενο καφέ

novus nota athens

Τριόροφο με ιδιαίτερη χαρούμενη ατμόσφαιρα

novus nota athens
Όπου και να καθήσετε θα το απολαύσετε. Επιλέξτε τη δική σας αγαπημένη γωνιά.

 

 

Και τώρα ας έρθουμε στο ...ψητό.

Πεινάσατε πραγματικά. Τότε σουβλάκια στον Κυρ Κώστα θα πουν όλοι. Και όπως κάθε τι που γίνεται τόσο μόδα αρχίζει και γίνεται υπερτιμημένη αξία. Όχι ότι δεν είναι καλά αλλά υπάρχουν όμως και καλύτερα και μάλιστα εκεί κοντά.
novus nota athens
 
Βολτάρετε ανάμεσα από ερειπωμένα κτίρια και πάτε και μέχρι την οδό Βασιλικής.
novus nota athens
 

 Εκεί θα βρείτε το παραδοσιακό ψητοπωλείο της οδού Βασιλικής. Δεν θα βρείτε ταμπέλες αλλά θα βρείτε ωραία κρεατικά σε καλές τιμές. Η βόλτα μέχρι εκεί θα σας αποζημιώσει

novus nota athens
 
 
Κολοκοτρώνη 29, μέσα στη στοά Τοσίτσα θα βρείτε ένα άλλο μεζεδοπωλείο το καφενείο Κύθηρα
novus nota athens  Με μεζέδες βέβαια από τα Κύθηρα  novus nota athens
 
Το κτίριο, που είναι ανακαινισμένο σήμερα, αποτελούσε ένα είδος κοινοβίου για τις μοδίστρες που έμεναν εκεί για να είναι κοντά στα υφασματάδικα της Κολοκοτρώνη. Τι ιστορία αλήθεια κουβαλάει κάθε κτίριο. Σήμερα μόνο μια μοδίστρα μένει εκεί.
Μην φαντασθείτε τίποτε φοβερά μενού. Περισσότερο τύπου κυλικείο είναι αλλά ένα ουζάκι με μεζέ θα το απολαύσετε. Αίσθηση οικεία με τους ιδιοκτήτες και πολύ σπιτική.

 

Στα εστιατόρια θα αναφέρουμε και το Mama Roux 
Ωραίες γεύσεις, πολυπολιτισμικές. Πολύ καλό για brunch τις Κυριακές. Αιόλου 48. Για να δημιουργηθεί συνενώθηκαν δύο μαγαζιά με φανέλες και εσώρουχα.

novus nota athens
 
Ο χώρος γενικά γύρω έχει πολύ χρώμα και πολύ ωραία νεοκλασικά κτίρια. Αξίζει να τα χαζέψετε και να τα φωτογραφίσετε. Ποιος ξέρει ίσως την άλλη φορά να μην υπάρχουν ή να έχουν αλλάξει όψη.
Δεν μπορούμε να κλείσουμε αν δεν αναφερθούμε στα ωραία νεοκλασικά κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή.
 
 
Θα ξεκινήσουμε με τα ξενοδοχεία που υπήρχαν.
Γνωστό ωραιότατο νεοκλασικό της Πλατείας, το παλιό ξενοδοχείο Εμπορικόν.

novus nota athens

Το ξενοδοχείο Εμπορικόν ήταν από τα πρώτα κτίρια της Αρ Νουβό στην Αθήνα, στυλ που ταίριαζε με την πολύ κοσμοπολιτική μορφή της Αιόλου τότε. 
novus nota athens

Ήταν από τα πρώτα κτίρια που κτίστηκε αποκλειστικά γι' αυτό τον σκοπό.

Απέναντι σχεδόν λειτουργούσε και ένα άλλο πολυτελές ξενοδοχείο το Βύρων
novus nota athens

Στην οδό Αιόλου 38 με την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το ξενοδοχείο κτίστηκε ανάμεσα στα 1833 με 1839. Λειτούργησε ως ξενοδοχείο Ανατολή για έναν αιώνα περίπου και από τα τέλη του 19ου αιώνα ως Βύρων. Λέγεται ότι φιλοξένησε τον Όθωνα στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα το 1833 και ότι εκεί βρισκόταν και το αστρονομικό και μετεωρολογικό παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου. Στο ισόγειο στεγαζόταν διάφορα εμπορικά καταστήματα.
 
Στην Αιόλου 32 με Ερμού θα συναντήσετε ένα κτίριο κτισμένο το 1870. Αρχικά στέγαζε τα αρτοποιία των Γ. Καραούλη και Μ. Κομματσέλη και το χρυσοχοείο του Ν. Κολιόπουλου και από το 1920 τη θέση του ήρε το χρυσοχοείο του Αθ. Τουλούπα. 
novus nota athens
Το 1931 το κτίριο κληροδοτήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποκαταστάθηκε.
novus nota athens
Αιόλου 52 και Μιλτιάδου 26
Κτισμένο στα μέσα του 19ου αιώνα. ΄Ηταν ιδιοκτησία του γνωστού εκδότη της εποχής Μιχαήλ Σαλίβερου, που είχε εκδώσει και πολλά σχολικά βιβλία.
novus nota athens
Αιόλου 61 είναι ένα άλλο ωραίο νεοκλασικό που στεγάζει το κατάστημα Σγούρδας (απέναντι από την Εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας).

novus nota athens

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το κατάστημα λειτουργεί ανελλιπώς ως κατάστημα "σιδηροπωλείο-υαλοπωλείο" αρχικά και μετά με είδη οικιακής χρήσης.
novus nota athens

Αιόλου   64 θα συναντήσετε ένα ακόμα νεοκλασικό που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. 
novus nota athens

Φαίνεται ότι στέγαζε το πιλοπωλείο Τσίλια. Αρχικά ήταν διώροφο και μετά προστέθηκε ακόμα ένας όροφος
novus nota athens

Εκτός από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην περιοχή θα συναντήσετε και την εκκλησίας της Παναγίας της  Χρυσοσπηλιώτισσας στην οδό Αιόλου 62. Και αυτή η εκκλησία κτίστηκε στη θέση άλλης που ερειπώθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Μετά την απελευθέρωση με ενέργειες των ενοριτών και κυρίως του Σπύρου Παυλίδη, που είχε τη γειτονική σοκολατοποιία Παυλίδη, αγοράστηκε το παρακείμενο οικόπεδο και κτίστηκε ένας μεγαλύτερος ναός σε σχέδια του αρχιτέκτοντα Δημητρίου Ζέζου 

novus nota athens
ο οποίος θεωρείται εισηγητής μιας "ελληνο-βυζαντινής" αρχιτεκτονικής ρυθμολογίας. Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1892. Τον ναό μέχρι την ολοκλήρωσή του επέβλεπαν κατόπιν (καθώς ο Ζέζος πέθανε) ο Κάλκος και στη συνέχεια ο Τσίλλερ, ο οποίος μάλλον σχεδίασε το τέμπλο.

Σας εύχομαι Καλή βόλτα!!!

 

 

Πηγή: http://synnefaoneira.blogspot.gr/

Αναρτήθηκε απο: http://novusnota.com/

Η  Πλατεία Αγίας Ειρήνης και οι δρόμοι πέριξ (Κολοκοτρώνη, Καραγιώργη Σερβίας και Αιόλου) αυτής έχουν γεμίσει από όμορφα μαγαζάκια και καφέ.   Ευτυχώς γιατί ο χώρος είναι περιστοιχισμένος από πολύ όμορφα κτίρια που είχαν εγκαταλειφθεί. Σήμα κατατεθέν βέβαια...

 

Facebook comments