Guide To Progressive Metal p.1

The Absolute Guide To Progressive Metal  (part 1)

 

Ακούστε το "Natural Science" των Rush και μετά την καταπληκτική, ατμοσφαιρική εισαγωγή, παρατηρήστε το riff του Alex Lifeson που ακολουθεί. Σκεφτείτε τι έχει ακολουθήσει έκτοτε και ίσως αντιληφθείτε πώς ακριβώς ξεπήδησε το Progressive Metal.

Ιδιαίτερο και ιδιόμορφο, μοναδικό και πρωτοπόρο, πάντα αποτελούσε ένα ξεχωριστό υποείδος στο γιγαντιαίο πλέον μουσικό πεδίο του metal. Με διάσπαρτες επιρροές, πολυποίκιλες εκφάνσεις, με τεχνική κατάρτιση που απαιτεί σπουδή και παρτιτούρα και με βασικό στοιχείο του την τάση για αυτοσχεδιασμό, το Progressive Metal ανέκαθεν ήταν ένα από τα λιγότερο εμπορικά κομμάτια του σκληρού ήχου.

Με σημείο εκκίνησης στα μέσα προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, με συγκροτήματα που έθεσαν τις βάσεις και όρισαν τον ήχο, με συνεχή παραγωγή (κυρίως underground) συγκροτημάτων σε Ευρώπη και Αμερική, το Progressive Metal παρήγαγε μερικούς από τους κορυφαίους δίσκους όλων των εποχών, αλλά ταυτόχρονα έφτασε σε σημείο να ακούγεται μάλλον «regressive» παρά «progressive». Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των Dream Theater, στα τέλη των 90’s, η οποία οδήγησε πολλούς μουσικούς να πατήσουν πάνω στις νόρμες που επέβαλαν και οι ίδιοι με αριστουργήματα σαν το "Images And Words" ή το "Scenes From The Memory".

Αν και δεν υπήρξε ποτέ εκ των πιο δημοφιλών ιδιωμάτων, η επιμονή των συγκροτημάτων να ξεχωρίσουν και να πατήσουν πάνω σε περίεργα μέτρα, να συνδυάσουν ετερόκλητες επιρροές, και να επιτύχουν μαθηματική ακρίβεια στις εκτελέσεις, βοήθησε το prog metal να έχει μια μόνιμη και πιστή ακολουθία οπαδών.

Στο αφιέρωμα αυτό προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τους 100 δίσκους του ιδιώματος που αποτελούν τον απόλυτο οδηγό γύρω από αυτό. Η παρουσίασή τους γίνεται χρονολογικά και όχι αξιολογικά. Ενδεχομένως να υπάρχουν δίσκοι που θα θέλατε, δίσκοι που παραμελήθηκαν ή και δίσκοι που υπερεκτιμήθηκαν. «Γιατί τόσοι από Dream Theater και Fates Warning και όχι από Voivod ή κάποιον άλλο καλλιτέχνη;». «Είναι ή όχι prog το "Awaken The Guardian"», «το "Warning" είναι περισσότερο U.S. power ή prog» ; Πολλά παρόμοια ερωτήματα είναι λογικό να προκύψουν.

Αυτά τα ερωτήματα προκαλούν συχνές συζητήσεις μεταξύ των οπαδών του ήχου, αλλά στο συγκεκριμένο αφιέρωμα κρίθηκε ιδιαίτερα απαραίτητο να τηρηθεί μια ισορροπία, παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα ονόματα, αλλά ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνοντας παραπάνω από μια δουλειά ορισμένων συγκροτημάτων, με κύριο γνώμονα τη μεγάλης επιρροή που άσκησαν και ασκούν, αλλά και την πληρότητα του αφιερώματος. Θα μπορούσε να λείπει το "Awake" ή το "Perfect Symmetry" φερ' ειπείν; Βεβαίως, υπάρχει και το στοιχείο της υποκειμενικής κρίσης των επιμελητών του αφιερώματος, οπότε ας πούμε ότι αυτό καλύπτει κάποιες ακόμα απορίες.

Τέλος, ακριβώς επειδή το Progressive εξ ορισμού είναι ένας περίεργος όρος κρίθηκε σκόπιμο στα 100 άλμπουμ να προστεθούν 10 επιπλέον που δεν θεωρούνται ακριβώς progressive metal, αλλά είναι άμεσα συνυφασμένα με τον χώρο, κυρίως λόγω νοοτροπίας και λογικής. Γκρουπ σαν τους Neurosis, Tool ή και Burst, δεν αποτελούν μέρος της Progressive Metal σχολής με βάση τις διδαχές των αρχετυπικών εκπροσώπων της, αλλά η μουσική που παρήγαν στα συγκεκριμένα (και όχι μόνο) άλμπουμ που παρουσιάζουμε, συνδυάζει με μαγευτικό τρόπο τις δικές τους επιρροές από τους χώρους που προέρχονται κατά βάση, με progressive metal της νέας εποχής και με σύγχρονα δεδομένα. Θεωρούμε πως με αυτή την προσθήκη το άρθρο μας δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στον αναγνώστη που θέλει να εντρυφήσει πάνω στο ιδίωμα.

Καλή ανάγνωση και καλές ακροάσεις, Prog On.

 

1. Queensryche - Rage For Order - EMI Music (1986)

Αν θα μπορούσε κανείς να συστήσει/προτείνει ένα από τα αρχετυπικά άλμπουμ του progressive metal, τότε το "Rage For Order" θα κατείχε πρωτεύουσα θέση. Μιλάμε επί της ουσίας για ένα δίσκο που όχι μόνο άνοιξε τους ορίζοντες στους Queensryche για τη γνωστή θριαμβευτική συνέχεια, αλλά και έβαλε τις βάσεις της επιρροής σε αναρίθμητα συγκροτήματα από εκείνη τη στιγμή και μετά. Και πώς να μη τα καταφέρει όταν με κομμάτια σαν το "Walk In The Shadows", το "Neue Regel" ή το "The Killing Words". Ένας δίσκος που γράφτηκε το 1986 με καθαρά φουτουριστική προοπτική και που ακόμα θεωρείται και ακούγεται φρέσκο και επίκαιρο με τις εμπνεύσεις των 'Ryche, τις απλησίαστες ερμηνείες του Tate και την παραγωγή σεμινάριο του Neil Kernon. Αν κάποτε οι 'Ryche προκαλούσαν δέος, το οφείλουν εν πολλοίς σε αυτό το αριστούργημα.

 

 

2. Queensryche - Operation: Mindcrime - EMI Music (1988)

Ένα από τα άλμπουμ που θα συμμετέχει πάντα σε αφιερώματα, μια δισκογραφική δουλειά που η παραφιλολογία από την εποχή κυκλοφορίας του και μετά το έχει μετατρέψει εν ολίγοις στο πιο δημοφιλές έργο των Queensryche. Είτε έχει να κάνει με τη θεματολογία που εμπνεύστηκε ο Tate, είτε με τις εκπληκτικές συνθέσεις του DeGarmo, το "Operation: Mindcrime" άφησε το στίγμα του μέσα από κομμάτια που ακόμα αποτελούν τον πυρήνα της δημοφιλίας τους. Η live εκδοχή επίσης του "Operation: Livecrime" αποτελεί ένα απτό επιχείρημα της δύναμης των Queensryche επί σκηνής την εποχή εκείνη και με τα κομμάτια να απογειώνονται με βάση και την θεατρικότητα του Tate. Σε κομμάτια όπως το "Suite Sister Mary" ή το "Breaking The Silence" το συγκρότημα παρουσιάζει το μεγαλείο του και εξελίσσεται με εντυπωσιακό τρόπο από άλμπουμ σε άλμπουμ. Οι 'Rryche μέχρι το "Promised Land" θα ανήκουν στην ελίτ εσαεί.

 

 

3. Voivod - Dimension Hatross - Noise (1988)

Όσοι ασχολούνται με το progressive metal ξέρουν πόσο σημαντικοί και επιδραστικοί υπήρξαν οι Voivod στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Κι αν τα σημάδια ήταν εμφανή από τα προηγούμενα άλμπουμ, με το "Dimension Hatross" έκαναν τη διαφορά και παγίωσαν τη θέση τους στις αντιλήψεις μουσικών και οπαδών. Η ψυχρή φουτουριστική ατμόσφαιρα, τα σπουδαία riff του Piggy, οι ιδιαίτερες μπασογραμμές του Blacky, τα περίεργα μέτρα του Away και οι απόκοσμες ερμηνείες του Snake δημιούργησαν ένα μοναδικό συνδυασμό, που μόνο Καναδοί θα μπορούσαν να παράγουν. Το φώτα στράφηκαν πάνω τους με το "Dimension Hatross" και μπορεί η αξία του να κεφαλαιοποιήθηκε με το "Nothingface", αλλά αυτό θα θεωρείται δικαίως το καλύτερο άλμπουμ της καριέρα τους και εκ των θεμέλιων λίθων του prog metal.

 

 

4. Fates Warning - Perfect Symmetry - Metal Blade (1989)

Με το συγκεκριμένο άλμπουμ οι Fates Warning επανεκκίνησαν το όραμα του συγκροτήματος, απομακρύνθηκαν από τις πρώιμες ρίζες τους και ξεκίνησαν ένα ασύλληπτο σερί progressive δίσκων, οι οποίοι και έθεσαν τις βάσεις του ήχου στη δεκαετία του ’90 κυρίως. Με το δίδυμο Matheos/Aresti να συνθέτει και να εκτελεί με άριστο τρόπο και τον Alder να ερμηνεύει με μια μεταβατική διάθεση από τα «ψιλά» του "No Exit" στις πιο συναισθηματικές τάσεις του "Perfect Symmetry", οι Fates Warning διαδέχτηκαν με μαεστρία την πιο επιμεταλλωμένη εκδοχή τους με τις επιρροές των Rush (κυρίως) και των ολοένα και προοδευτικών Queensryche εκείνης της εποχής και αφού συνέστησαν τον Mark Zonder και τις εμπνεύσεις του, αυτό που ακολούθησε μόνο καλύτερο θα μπορούσε να είναι.

 

 

5. Watchtower - Control And Resistance - Noise (1989)

Τέλη της δεκαετίας του ’80, το επονομαζόμενο progressive metal είχε ήδη ξεκινήσει να γίνεται ευρέως διαδεδομένο μεταξύ των οπαδών του σκληρού ήχου και με συγκροτήματα σαν τους Queensryche ή τους Fates Warning να βρίσκονται στο απόγειο της καλλιτεχνικής τους αναζήτησης, τα ερεθίσματα στα συγκροτήματα που δεν επαναπαύονταν σε νόρμες ήταν ήδη αρκετά. Οι Watchtower ήδη από το ντεμπούτο τους είχαν ξεχωρίσει για τις πρωτοποριακές τους, αντισυμβατικές ιδέες και συνθέσεις παντρεύοντας το πρώιμο thrash με πιο fusion καταβολές σαν τους Mahavishnu Orchestra. Στο "Control And Resistance" κατάφεραν να ισορροπήσουν σε ένα σπάνιο άλμπουμ το δίπολο αυτό και να φτάσουν τις εμπνεύσεις τους στα όριά τους, κυρίως μέσα από την τεχνική αρτιότητα του Ron Jarzombek. Από τα επιδραστικότερα άλμπουμ του επονομαζόμενου «Tech Metal» που καθιερώθηκε αργότερα.

 

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ : The Absolute Guide To Progressive Metal part 2

Πηγή:http://www.rocking.gr/

 

Facebook comments