Απίστευτη Χριστουγεννιάτικη ιστορία

 

Μια απίστευτη και συγκλονιστική Χριστουγεννιάτικη ιστορία!

online web hard metal rock radio NOVUS NOTA - christmas 1914

Η αυθόρμητη Χριστουγεννιάτικη ανακωχή του 1914 στο Δυτικό Μέτωπο του Α' Παγκόσμιου Πολέμου

 

Ο Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει, είμασε στα Χριστούγεννα του 1914, και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο στρατιώτες αγνοούν τις διαταγές των ανωτέρων τους δίνοντας ένα πρωτόγνωρο και απίστευτο παράδειγμα ειρήνης και αγάπης κατεβάζοντας τα όπλα!

Το σημαντικότερο μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε το Δυτικό Μέτωπο, στα χαρακώματα του οποίου αντίπαλοι ήταν οι Γερμανοί με τους Γάλλους, Βρετανούς, Βέλγους και στη συνέχεια και Αμερικανούς. Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα χαρακώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στη μάχη του Σομ στη βόρεια Γαλλία, οι Βρετανοί είχαν εξήντα χιλιάδες νεκρούς μόνο την πρώτη μέρα. Υπολογίζεται ότι ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 18 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Την παραμονή των Χριστουγέννων λοιπόν, Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να τραγουδούν τα κάλαντα, να ανάβουν φανάρια και να στολίζουν μικρά έλατα στα χαρακώματα τους. Μόλις έγιναν αντιληπτοί, αμέσως ακολούθησαν οι Γάλλοι και οι Άγγλοι. Γερμανός αξιωματικός των Γερμανών πρότεινε να παύσουν οι πυροβολισμοί και ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα στην αγγλική γλώσσα. Οι "αντίπαλοι" ανταπέδωσαν τις ευχές και ξαφνικά άρχισαν όλοι να εύχονται, ακόμη και αν δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα!

Την επόμενη ημέρα οι στρατιώτες αρνούνται να συνεχίσουν τον πόλεμο! Η μέρα βρίσκει Βρετανούς και Γερμανούς να ανταλλάζουν δώρα, να βγάζουν φωτογραφίες, να θάβουν τους νεκρούς τους, και να γλεντούν στα χαρακώματα. Η εκεχειρία απλώθηκε και σε ορισμένες περιοχές οι "αντίπαλοι" αντάλλαζαν μεταξύ τους τσιγάρα και εφημερίδες.

Εγινε μάλιστα και αγώνας ποδοσφαίρου, ένας αγώνας χωρίς νεκρούς, χωρίς απώλειες. Για τον ποδοσφαιρικό αγώνα που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός και έμεινε για πάντα στην ιστορία χρησιμοποιήθηκε μια μπάλα που φτιάχτηκε από άχυρο δεμένο με σπάγκο, ενώ τα τέρματα φτιάχτηκαν από ξύλα, χλαίνες και κράνη. Λέγεται ότι ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν κατά μήκους όλου του Δυτικού Μετώπου!

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Άγγλου στρατιώτη Μπέρτι Φέλσταντ ο οποίος έως το τέλος της ζωής του θυμόταν λεπτομερώς εκείνη την ημέρα:

«Τα όπλα σίγησαν και οι στρατιώτες άρχισαν να βγαίνουν από τα χαρακώματα τους. Αφήσαμε και εμείς τα όπλα και συναντήσαμε τον εχθρό. Απ’ όσο θυμάμαι, οι Γερμανοί βγήκαν πρώτοι και άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μας. Τους αντιγράψαμε αυθόρμητα. Χαιρετηθήκαμε και αρκετοί από εμάς άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μην φαντάζεστε τίποτα οργανωμένο. Μια αυτοσχέδια μπάλα βρέθηκε από το πουθενά και περίπου 50 άτομα αλλάζαμε πάσες».

Ηταν ήδη γεγονός: οι άνθρωποι ήταν πάνω από τις εντολές!

online web hard metal rock radio NOVUS NOTA - christmas 1914

Πολλοί αξιωματικοί ήταν όμως από την αρχή αντίθετοι στην παύση των εχθροπραξιών διότι η συμπεριφορά των στρατιωτών τους θα υπονόμευε το μαχητικό πνεύμα τους, όπως π.χ. ένας Γερμανός δεκανέας, ο οποίος φέρεται να έχει πει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να απαγορεύονται αυστηρά. Το όνομα του δεκανέα ήταν ...Αδόλφος Χίτλερ.

Οι ανώτεροι έδιναν λοιπόν εντολές για λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθεί κάποιο ανάλογο συμβάν, θέλοντας να διατηρήσουν την αυθόρμητη ανακωχή στο επίπεδο ενός μεμονωμένου περιστατικού στο Δυτικό Μέτωπο. Ετσι, πάρθηκαν αυστηρά μέτρα σε βάρος αρκετών αξιωματικών που δεν κατέστειλλαν τους ...στασιαστές στρατιώτες.

«Εκείνα τα Χριστούγεννα, κατάφεραν να κάνουν θανάσιμους εχθρούς, φίλους για μια στιγμή», ανέφερε ο ιστορικός Φράνσις Τοουντρόου, σύμφωνα με το BBC.

Ετσι λοιπόν, το πρωτοφανές γεγονός ειρήνης και αγάπης δυστυχώς δεν κράτησε πολύ...

 

Η συγκλονιστική αυτή ιστορία μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη μέσα απο την ταινία του Κριστιάν Καριόν, «Καλά Χριστούγεννα» (Joyeux Noel - 2005), μία σπουδαία διεθνής υπερπαραγωγή.

Η ταινία δείχνει πώς οι άνθρωποι μπορούν να συμφιλιωθούν ακόμα και όταν πολεμούν σε αντίπαλους στρατούς. Μία εξαιρετική αντιπολεμική ταινία, η οποία αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, και απέσπασε μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ και μία για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

 

 

Πηγές: pentapostagma.gr, http://tvxs.gr/news/san-simera, http://tvxs.gr/news/sinema

 

Facebook comments